GELİŞİMSEL DEĞERLENDİRME

Gelişimsel değerlendirme; doğumdan itibaren yaşamın ilk 6 yılında rutin aralıklarla çocuğun bilişsel gelişim, dil gelişimi, ince motor, kaba motor, sosyal-duygusal gelişimi ve öz bakım becerilerinin değerlendirilip gelişimsel olarak yaşı ile uyumlu olma durumunun ortaya konulmasıdır.

Flora’da gelişimsel değerlendirme seansları belli periyotlarla tekrarlanarak gelişim takibi sağlanabilmektedir.

İletişim

Gelişim değerlendirme görüşmelerinin dışında, gelişimsel oyun gruplarımızda da uzman psikolog tarafından çocukların gelişim takibi yapılmakta ve aylık olarak gerçekleştirilen ebeveyn görüşmelerinde gelişim değerlendirmeleri ile ilgili geri bildirim verilmektedir.

Gelişimsel değerlendirme yapılırken farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Değerlendirme yaparken ebeveynlerle görüşme ve anamnez alma, çocuğu gözlemleme ve gelişim testlerinden faydalanılmaktadır.

Gelişimsel değerlendirme 0-6 yaş döneminde 6-12 ayda bir rutin şekilde yapılmadır. Özellikle yaşamın ilk 3 yılında büyüme ve gelişme oldukça hızlı olduğu için 0-3 yaş döneminde rutin gelişimsel değerlendirmenin 6 ayda bir yapılması elzemdir.

Erken çocukluk döneminde gelişimsel değerlendirmeyle birlikte olası risk durumlarını en erken dönemde fark ederek gerekli desteğin sağlanması adına erken müdahale programları hazırlanabilmektedir. Gelişimsel riskin oluştuğu alana göre farklı uzmanlara yönlendirme yapılabilmektedir.

Değerlendirme sonucu yaşıyla uyumlu olan bebek ve çocuklarda yaşına uygun gelişimsel programlar, oyuncak seçimi, tuvalet alışkanlığı süreci, meme bırakma süreci, okula uyum gibi konularda çocukların gelişimsel süreçlerine ilişkin danışmanlık verilmektedir.